Temat: Tydzień Wegetarianizmu trwa - Czy coraz większy popyt na mięso doprowadzi do globalnego kryzysu żywnościowego?

Czy coraz większy popyt na mięso doprowadzi do globalnego kryzysu żywnościowego?

Wielkoprzemysłowe fermy są dzisiaj główną przyczyną wylesienia, zaniku bioróżnorodności i skażenia wód gruntowych. Mimo to, producenci mięsa, mleka i jaj robią wszystko, by popyt na te produkty wzrastał. Problemom globalnych efektów wzrastającego popytu na mięso poświęcone będą poniedziałkowe oraz wtorkowe wydarzenia Ogólnopolskiego Tygodnia Wegetarianizmu.

Pierwszy dzień Ogólnopolskiego Tygodnia Wegetarianizmu już za nami. Mimo niekorzystnych warunków pogodowych na metę wczorajszego Biegu Wegańskiego w Warszawie dobiegło ponad 400 biegaczy.

Dzisiaj zapraszamy na wykład „Codziennie w Meatrixie. Jak działa marketing produktów odzwierzęcych w Polsce?", który odbędzie się w Państwomiasto o godz. 18.00. Poprowadzi go Monika Kuźniewska, doktorantka na wydziale ekonomii Akademii Leona Koźmińskiego, która naukowo zajmuje się ekonomicznymi kosztami przemysłu mięsnego. Prelegentka opowie o tym, jak na co dzień funkcjonują producenci i dystrybutorzy, jakie działania podejmują, abyśmy kupowali coraz więcej mięsa, mleka i jajek. Spróbuje odpowiedzieć na pytanie, czy przeciętny konsument, robiąc zakupy, dokonuje suwerennych wyborów, czy też tylko mu się tak wydaje, komu i dlaczego opłaca się wykorzystywać zwierzęta.

We wtorek, 12 maja, o godzinie 20.00, w KINIE.LAB będzie można obejrzeć film „Cowspiracy”. To przełomowy dokument na temat przemysłu, który stanowi obecnie jedno z największych zagrożeń dla środowiska. Według raportu ONZ 70 proc. obszaru ziemi uprawnej na świecie jest dzisiaj wykorzystywane do produkcji paszy dla zwierząt gospodarskich. Wielkoprzemysłowe fermy hodowlane emitują większą ilości gazów cieplarnianych niż cały transport samochodowy, lotniczy i wodny razem wzięty. Są również główną przyczyną wylesienia, skażenia wód gruntowych oraz gleby i spadku zasobów wody. Jeżeli spożycie mięsa podwoi się do 2050 roku (jak prognozuje WHO), a sposoby jego produkcji nie zostaną zmienione, nie będziemy w stanie wykarmić wszystkich ludzi. Co zrobić by zatrzymać widmo kryzysu żywnościowego? Dlaczego czołowe organizacje zajmujące się ochroną środowiska wciąż milczą na temat ekologicznych kosztów przemysłu zwierzęcego? Na te pytania starają się odpowiedzieć autorzy filmu – Kip Andersen oraz Keegan Kuhn. Po filmie odbędzie się debata pt. „XXI wiek. Los zwierząt i ludzi związany jak nigdy wcześniej w historii ludzkości”:

W dyskusji wezmą udział prof. Joanna Pijanowska – zoolog i biolog z Uniwersytetu Warszawskiego, Maciej Weryński – redaktor naczelny magazynu „Vege”, Monika Kuźniewska – doktorantka na Wydziale Ekonomii Akademii Leona Koźmińskiego naukowo zajmująca się ekonomicznymi kosztami przemysłowej hodowli zwierząt oraz Dorota Łagodzka – historyczka sztuki, asystent naukowy na Wydziale Artes Liberales UW, doktorantka w Instytucie Sztuki PAN.

Szczegółowy plan imprez Ogólnopolskiego Tygodnia Wegetarianizmu w całej Polsce na stronie http://tydzienwege.pl/plan-imprezy

Wydarzenie na Facebooku: https://www.facebook.com/events/689844937793035/

Oficjalny spot:
https://www.youtube.com/watch?v=oWAMSZiKV2k


Patronat Honorowy:
Wojewoda Mazowiecki, Pan Jacek Kozłowski

Patroni medialni:

Radio Tok Fm, „Gazeta Wyborcza”, „Gazeta Stołeczna”, Miesięcznik „Joga ”, portal Kulturalnie.waw.pl, serwis Puszka.pl

Kontakt dla mediów: ula@viva.org.pl, 790102279